BejelentésVital in Vitamin
Legfontosabb értékünk az egészség

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


   A táplálkozás hatása az immunrendszer működésére

A téli időszaknak kedvelt és felkapott témája a gyakoribb megbetegedések és az immunrendszerünk aktuális kapcsolata. A téli időszakban valóban gyakoribbak a meghűléssel, felső légúti panaszokkal járó betegségek, melynek, ha igazán őszinték akarunk lenni, az esetek többségében nincsen sok köze a hűvösebb időjáráshoz. Ezeket a leggyakoribb megbetegedéseket (pl. az egyszerű náthát) jellemzően vírusok okozzák. Az ilyen megbetegítő vírusok száma akár több száz is lehet.

A védekezés legkézenfekvőbb módja az immunrendszerünk folyamatos karbantartása. Bár a napos órák száma ilyenkor lényegesen kevesebb, ez ne akadályozzon meg bennünket abban, hogy sok időt töltsünk a friss levegőn, akár sportolással, sétával. Télen is igyunk elegendő folyadékot, ha lehet, ionizált lúgos víz formájában. Pihenjünk sokat, aludjunk eleget, és ha lehet, iktassunk be rendszeresen szaunázást, mely nem csupán a testet, de a lelket is megtisztítja.

Az immunrendszer támogatásának egyik sarkallatos pontja az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagok bevitele. Mielőtt áttekintenénk, a legfőbb, immunrendszert támogató anyagokat, röviden tekintsük át az immunrendszer felépítését és működését.

Szervezetünket a külső károsító hatásokkal szemben egy összetett rendszer védi, mely képes megkülönböztetni a saját és a szervezettől idegen anyagokat. Ez a megkülönböztetés a minden sejtünk felületén megtalálható specifikus molekulák segítségével történik. Ami ettől eltér, azt az immunrendszer ellenanyagként értékeli, és védekező mechanizmussal válaszol. Ez az ún. specifikus védekezés.

Webboltunkban nézelődjön és vásároljon kedvére, vagy regisztráljon személyesen a 30%-os kedvezményes vásárláshoz :  http://shop.calivita.com/?webshop_id=0361923981&group_id=gener

A csecsemőmirigyben (thymus) kifejlődő ún. T-limfocitáknak több csoportja is van, pl. Th (helper, azaz segítő), Tk (killer, vagy gyilkos sejtek), stb. A Th-sejtek ún. citokineket (kis molekulájú proteinek) választanak ki, melyekkel az immunrendszer többi sejtjének, pl. a B-limfociták működését szabályozzák. A B-limfociták az idegen anyagokkal való találkozás után antitest-termelő plazmasejtekké alakulnak. A harmadik csoport az ún. natural killer limfociták, melyek minden „nem oda való” sejtet képesek elpusztítani a vérben.

Az immunvédekezés ún. humorális módja a plazmasejtek által termelt ellenanyagokon (ún. gamma-globulinokon) alapul. Ezek az immunglobulinok az idegen anyagokkal való találkozás során semlegesítik, feloldják vagy inaktiválják azokat. Ez a fajta védekezés jellemző leginkább a bélrendszerünkre, ahol a szervezet összes immunglobulin sejtjének 70-80%-a található. Ezért is különösen fontos a beleink egészségére való odafigyelés. Megfelelő táplálkozással, alkohol, dohányzás, és a stressz kerülésével, valamint probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek, étrend-kiegészítők alkalmazásával a jótékony baktériumok számát megóvhatjuk, mely által magunk is rengeteget tehetünk a szervezet természetes védekező rendszerének megfelelő működéséért. (Különösen ilyenkor, amikor a jótékony baktériumok számát gyakran antibiotikumos kezelések is tizedelhetik.)

Az ún. celluláris védekezés fő elemei az ún. fagociták. A vérben találhatókat mikrofágoknak, a szövetekben levőket pedig makrofágoknak nevezzük. Ezek gyakorlatilag minden idegen anyagot bekebeleznek, majd lebontanak, és különösen az olyan kórokozókkal szemben hatékonyak, melyek a sejteket támadják meg, pl. a candida, paraziták vagy a vírusok.

Láthatjuk, milyen fontos szerepet tölt be, és milyen sok bástyán nyugszik a megfelelő immunvédekezés. Kevesen tudják, hogy az immunvédekezés zavara minden esetben észlelhető, ha a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás nem biztosított.

Éhezéskor például az elégtelen fehérjebevitel, illetve egyéb fontos anyagok bevitele okozhat problémát, ugyanez igaz a nem megfelelően végzett fogyókúrákra is.

Túlsúly esetén a T- és B-limfociták működése gyengül. A zsírban gazdag étrend rontja a T-sejtek működését, ugyanakkor a megfelelő zsírsavösszetétel elengedhetetlen, hisz ez befolyásolja a sejtmembránok összetételét is. Különösen a többszörösen telítetlen zsírsavak (Omega 3) erősíthetik az immunválaszt.

Egyes gyógynövényeket, mint például a macskakarmot, vagy a kasvirágot (Echinacea) évszázadok óta sikeresen alkalmazzák az immunrendszer támogatására. A népi gyógyászatban szintén régóta alkalmazzák még a különböző méhészeti termékeket, mint például a propoliszt vagy a méhpempőt. Az immunműködést a vitaminok és ásványi anyagok hiánya is befolyásolja.

Ne feledjük: az immunrendszerünk megfelelő működéséért mi magunk is felelősek vagyunk. Ha gondoskodunk a megfelelő körülményekről és tápanyag bevitelről, szervezetünk meghálálja majd, és egészségesebben, energikusabban vesszük a hideg, téli hónapok akadályait!

Felhasznált irodalom:

Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan, Szerk.:Rodler Imre, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest 2008

 
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Lesták Zsuzsa [ 2010-07-12 18:13 ]

Egészségünk fenntartásában és megóvásában valóban rendkívüli szerepe van a táplálkozás minőségének.

Sarkalatos kérdés, hogy vajon a bevitt élelmiszerek tápanyagok milyen hasznosulással kerülnek be a szervezetünkbe?
Bizonyára már sokan hallottunk arról, hogy a gyomrunk nem tudja megemészteni, feldolgozni a bevitt anyagokat.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Egyre többen hallunk a mikrokeringés fontosságáról. Amennyiben a mikrokeringésünk egészséges, a szervezetbe bevitt tápanyagok hasznosítása, valamint a salakanyag kiválasztása, a kiválasztó szerveken keresztüli kiürítése meg tud történni.

Amennyiben a mikrokeringésünk nem tökéletes, a legátgondoltabb táplálkozással is csak részeredményt tudunk elérni.

Mi okozhatja a nem megfelelő mikrokeringést? A helytelen táplálkozás, a rossz, szennyezett levegő, a stresszhatások, az un. egyéb káros külső körülmények. Mindezek legyengítik immunrendszerünket és a szerveztünk nem képes - vagy csak hatalmas mennyiségű sejtenergia felhasználásával -a meghibásodásokat önerőből kijavítani.

Elsődleges célunk kell legyen a mikrokeringés helyreállítása, és ezzel egyidejűleg az egészséges (lúgos) víz fogyasztása, megfelelő minőségű táplálék bevitele -. Összefoglalva a szervezetünket olyan állapotba kell hozni,hogy a természetes védekező rendszerünk optimálisan tudja felvenni a harcot az egészségkárosító ellenséggel.

www.egeszsegtudatossag.huIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!